تحلیل عوامل اجتماعی اقتصادی موثر بر انتخاب نوع زایمان در استان تهران در سال 1402
گفتگو با دکتر سعید باقری فرادنبه درباره تحلیل عوامل اجتماعی اقتصادی موثر بر انتخاب نوع زایمان در استان تهران در سال 1402
آقای دکتر سعید باقری فرادنبه مجری طرح تحقیقاتی با عنوان " تحلیل عوامل اجتماعی اقتصادی موثر بر انتخاب نوع زایمان در استان تهران در سال 1402 " در گفتگویی به تشریح این طرح پرداخت.
1-با تشکر از حضور در این مصاحبه، لطفا خودتان را معرفی کرده و سوابق علمی، پژوهشی، اجرایی و عملی خود و فعالیت های مرتبط با این پژوهش را بیان کنید:
دکتر سعید باقری هستم. هم اکنون عضو هیات علمی دانشگاه، عضو هیات موسس و شورای پژوهشی مرکز تحقیقات ارتقا سلامت می باشم. فارغ التحصیل کارشناسی بهداشت عمومی در سال 1389 از دانشگاه علوم پزشکی ایران و کارشناسی ارشد اقتصاد بهداشت در سال 1393 از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکترای اقتصاد سلامت در سال 1397 از دانشگاه علوم پزشکی ایران هستم. حدود سه سال سابقه هیات علمی داشته و قبل از آن هم در معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران مشغول فعالیت بودم. از جمله سوابق پژوهشی خود می توانم به این موارد اشاره کنم که در 53 طرح پژوهشی به عنوان مجری و همکار اصلی در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی مختلف مشارکت داشته ام و تعداد 46 مقاله نیز در حوزه تخصصی خودم تدوین نموده ام.
2- دلیل اصلی شما برای انتخاب این طرح تحقیقاتی چه بود و چه کسانی در این پژوهش یاری دهنده شما بودند؟
این طرح در واقع به دنبال جشن هفته پژوهش سال 1402 که به عنوان پژوهشگر برتر انتخاب شدم و گرنتی در این زمینه به من تعلق گرفت، شروع شد. دلیل انتخاب این موضوع این بود که با توجه به بررسی های اولیه در مرکز تحقیقات ارتقا سلامت و همکاری با این مرکز به این نتیجه رسیدم که موضوع افزایش زایمان سزارین و میزان بالای آن در کشور می تواند موضوع مهمی تلقی گردیده و در کنار اثراتی این نوع زایمان می تواند بر سلامت مادران داشته باشد که متخصصان مربوطه در این زمینه پژوهش هایی داشته اند بحث شناسایی عوامل موثر بر افزایش آن نیز مهم است که از طریق آن مدیران و سیاست گذاران سلامت برنامه هایی در کنترل آن داشته باشند. همکاری اصلی در زمینه انجام این پژوهش را مجموعه مرکز تحقیقات ارتقا سلامت و ریاست محترم آن مرکز، جناب آقای دکتر فربد عبادی فرد آذر داشتند که بدون همکاری ایشان فرآیند انجام این پژوهش تسهیل نمی گردید.
3- پژوهش تان را معرفی کرده و با معرفی ویژگی ها و نوآوری های آن در خصوص موضوعات و محورهای آن شرح دهید:
این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی با روش نمونه گیری طبقه ای طراحی شد. جامعه پژوهش مادرانی بودند که در سال 1402 زایمان سزارین و طبیعی موفق داشته و به مرکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی جهت مراقبت های بعد از تولد مراجعه کرده بودند. در ابتدا با توجه به تصویب عنوان در شورای پژوهشی دانشگاه مقرر گردید صرفا عوامل اجتماعی و اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد که پژوهش های قبلی هم صرفا در این دو بعد انجام شده بود ولی به منظور افزایش غنای این مطالعه و با توجه به این که بخشی از زایمان های سزارین دلیل پزشکی داشته و گاها به صورت اورژانسی انجام می شود لذا در این مطالعه در کنار عوامل اجتماعی- اقتصادی، عوامل مرتبط به سیستم بهداشت و درمان و همچنین عوامل مرتبط با مادر و نوزاد نیز مورد بررسی قرار گرفتند که نوآوری این مطالعه نسبت به پژوهش های قبلی بود. روش نمونه گیری در این مطالعه متناسب با درصد شهرنشینی و روستانشینی در استان تهران انجام گرفت. بر اساس گزارش مر کز آمار ایران جمعیت استان تهران در سال 1402 برابر 14.287.612 نفر بوده است. که 94 درصد آن را در شهر و 6 درصد ساکن روستا ساکن بوده اند. لذا با رعایت این تناسب از کل نمونه پژوهش که شامل 400 نفر بود تعداد 376 پرسشنامه در جمعیت شهری و 24 پرسشنامه نیز در جمعیت روستایی تکمیل گردید. همچنین این تعداد حجم نمونه، متناسب با جمعیت هر شهرستان توزیع و تکمیل گردید.
4-آیا این پژوهش به مرحله اجرا و بهره برداری رسیده است؟
گزارش نهایی این طرح در سامانه پژوهشیار دانشگاه قرار گرفته شده است که پس از تائید ناظر در اختیار مجموعه معاونت بهداشت و درمان دانشگاه قرار خواهد گرفت.
5- این طرح پژوهشی چه گره ای از مشکلات مردم باز خواهد کرد؟
در این پژوهش باز شدن گره از مشکلات مردم در درجه اول نیازمند همکاری مجموعه های بهداشتی و درمانی می باشد زیرا بخشی از زایمان های سزارین که انجام می شود القای آن از سوی بیمارستان های خصوصی است که هیچ توجیهی ندارد و هزینه ای بر دوش مردم تحمیل می کند. البته عوامل فردی نیز در این زمینه نقش دارند که با آموزش صحیح از سوی مراکز بهداشتی امکان کنترل این بخش از سزارین ها وجود دارد.
6- انتظار شما از مسئولین و متولیان امور پژوهشی در زمینه حمایت و یا توسعه فعالیت های مشابه چیست و چه راهکارهایی پیشنهاد می کنید؟
در درجه اول از مجموعه دانشگاه علوم پزشکی ایران تشکر می کنم که در کنار ارزیابی کمی طرح های پژوهشی، به لحاظ کیفی نیز نتایج طرح ها را ارزشیابی می کنند که انگیزه پژوهشگران را ارتقا می بخشد. همچنین توجه مسئولین به طرح های اثرگذار می تواند رقابت در زمینه انجام چنین پژوهش هایی را ارتقا بخشیده و از توجه صرف به چاپ مقالات و تولید علم نه چندان کاربردی، به سمت عملیاتی نمودن نتایج پژوهش ها حرکت کنند.
7-اگر توضیح دیگری درخصوص برنامه های جاری، آینده و اهداف تان دارید در خاتمه این گفتگو بفرمایید:
انشالله با همکاری مرکز تحقیقات ارتقا سلامت و مجموعه معاونت های بهداشت و درمان دانشگاه در صدد هستیم تا طرح های بیشتری را در خصوص سلامت مادر و کودک و سایر موضوعات مرتبط شروع کنیم.
کامنت