بررسی ارتباط نمایه ی فیتوکمیکال رژیم غذایی با عملکرد شناختی در سالمندان
مجری طرح: دکتر شیما جزایری، همکاران طرح:
باتوجه به سرعت رو به بالای موارد اختلال شناختی و بار اقتصادی-اجتماعی این بیماری بر سلامت عمومی و همچنین اهمیت نقش تغذیه به عنوان یک عامل موثر در پیشگیری از اختلالات شناختی، مطالعهی حاضر به منظور تعیین ارتباط بین نمایهی فیتوکمیکال رژیم غذایی با عملکرد شناختی در سالمندان انجام شد. نتایج نشان داد که پس از تعدیل تمامی متغیرهای مخدوشگر احتمالی، براساس آزمون مختصر شناختی که حیطههای حافظهی کوتاه و بلندمدت، توجه و جهتیابی را میسنجد، ارتباط معناداری بین نمایهی فیتوکمیکال رژیمغذایی و شانس ابتلا به اختلالشناختی دیده نشد. اگرچه برمبنای آزمون مینی کاگ که حیطههای حافظهی اپیزودیک، عملکرد اجرایی و دیداری-فضایی را ارزیابی میکند، پیروی بیشتر از رژیمغذایی با نمایهی فیتوکمیکال بالاتر، شانس ابتلا به اختلال شناختی را 87 درصد کاهش داد. بنابراین توصیه میگردد افراد سالمند برای جلوگیری از اختلال شناختی در حیطههای حافظهی اپیزودیک، عملکرداجرایی و دیداری-فضایی، رژیمهایغذایی با نمایهی فیتوکمیکال بالا که سرشار از میوهها، سبزیجات، غلات کامل، مغزها، حبوبات، دانهها، محصولات سویا و زیتون هستند را مورد استفاده قرار دهند.